Mad står på tapetet, når der i det sydvestjyske område i juni måned igen bliver arrangeret både lamme-og fødevarefestival.

Lammefestivallen er et produkt af foreningen Sydvestjyske Smagsoplevelser.  Foreningen er en sammenslutning af lokale fødevareproducenter og –udbydere, som ønsker at udbrede kendskabet til gode lokale råvarer fra Vade- og Vesterhavet.

Filsø Fødevarefestival er blevet et sandt tilløbsstykke. Mange kører gerne langt for at få en oplevelse, der kombinerer den gode smag med den gode fortælling. Det vidner om en stigende interesse for lokale kvalitetsfødevarer.

I Blåvand er Hr. Skov netop i færd med en stor udvidelse af sin forretning. Forretningen satser på lokalt producerede fødevarer og er meget velbesøgt.

Fjordgården i Ho, der opdrætter den specielle galloway kvægrace og Varde Ådal lam er eksempler på lokale producenter, der har slået sig op på at producere kød med smag af Vadehavet.

På restauranterne Chhat i Blåvand og på Ho Kro indgår lokale fødevarer i høj grad på menuen.

I alle tilfælde handler det om mad, men også om meget andet. Jeg oplever, at mange mennesker gerne vil have fortællingen om den gode mads oprindelse: hvor kommer den fra? hvem er producenten? under hvilke forhold er produktet fremstillet? osv.

For mange af os gælder det, at vi gerne vil opleve en nærhed og ægthed omkring maden. Mange af os forbinder maden med kvalitet og sundhed og betaler gerne den højere pris. Produktets historie giver en ’feel–good’ fornemmelse. Maden byder også på både duft, smag og sanselighed på en helt anden måde end den frosne kød- eller grøntpakke fra køledisken. Måske er det netop derfor, at oplevelsen af kvalitetsfødevarer, der emmer af historie og nærhed så stor en succes.

Stigende bekymring over vores fødevarer.

Den danske fødevareproduktion er de sidste 50 år blevet automatiseret og rationaliseret i en sådan grad, at man kan mene, at både smag, sundhed og miljø har taget skade.

Markerne sprøjtes med kunstgødning og pesticider. Vores åer og søer lider under udledningen af kvælstof fra gyllen, der bliver spredt på markerne. Vi har lært nye ord som multiresistente bakterier og MRSA at kende. De skyldes bl.a. den massive brug af antibiotika i de små pattegrises foder, så de kan tåle den tidlige afvænning fra deres mor.

Økologi er et alternativ, der vokser frem. Mad er noget, vi først og fremmest spiser for at blive mætte, men den voksende efterspørgsel på økologi synes jeg vidner om, at vi er flere der ønsker, at der tages hensyn til både vores egen sundhed, miljøet og dyrevelfærden.

Jeg synes at det er positivt at se, at nogle producenter allerede har reageret på denne trend. Eksempelvis har COOP indført forbud mod æg fra burhøns i alle deres butikker

Vores madkultur er under forandring. Råvarer, der skåner både os selv og miljøet, og som indeholder den gode fortælling om den nære og omsorgsfulde produktion og det gode liv er i høj kurs. Det er dejligt, at Blåvand og omegn er med til at sætte denne fortælling på landkortet.